Roofmoorden Drenthe

23-11-2016

Levenslang of niet? De zaal zat dinsdagmiddag vol met nabestaanden. Maar onverwacht kwam het gerechtshof niet tot een vonnis. De zaak is ten minste drie maanden uitgesteld.

Geen uitspraak in zaak roofmoorden Drenthe

Leeuwarden. Er moet meer technisch sporenonderzoek verricht worden naar de plek van de moord op Berend Smit (55) in november 2012. Pas dan kan het Leeuwarder gerechtshof vonnis wijzen in de zaak van Admilson R. en Marcos R. (31) Dit was de verrassende uitspraak die het hof dinsdag deed in de strafzaak tegen beide broers. Zij worden verdacht van doodslag op Smit op het Dwingelderveld en moord op het echtpaar Veenendaal (beiden 77) in 2013 in hun woning in Exloo. Het openbaar ministerie had in hoger beroep tegen beiden levenslang geëist.

 Het gerechthof stelt dat de scenario’s van verdediging en de advocaat-generaal over de dood van wandelaar Smit te veel uiteenlopen. Nader technisch forensisch onderzoek naar onder meer de schotbanen van de kogels is daarom nodig. De verdachten verklaarden dat er op Smit is geschoten vanuit een greppel; het OM meent dat er vanuit verschillende plekken op hem is geschoten. Ook over de persoon van de beide verdachten wil het hof nader onderzoek. De rapporten die psychiaters en psychologen opstelden zijn al 1 a 2 jaar oud. Die moeten geactualiseerd worden.

 Persraadsheer Leo Wemes verklaarde desgevraagd dat het hof “nog eens met een stofkam door het dossier” is gegaan. “Daaruit kwam naar voren dat er aanvullend onderzoek nodig is. Voordat je een finaal oordeel velt moet je alle aspecten kennen.”

Advocaat Noortje Lut van Admilson R. was onaangenaam verrast. “Dit laat een wrange smaak na. Het onderzoek was volledig.” Ook advocaat Wim Anker van Marcos R. was teleurgesteld. “Wij wilden een uitspraak in het belang van onze cliënt en de nabestaanden. Deze zaak is al zo lang gaande.”

Het hof zei zich ervan bewust te zijn dat het uitstel van de einduitspraak onzekerheid geeft bij zowel nabestaanden als verdachten. Het vraagt geduld “in het belang van de waarheidsvinding.”

De rechtbank in Assen veroordeelde beide broers eerder tot 30 jaar cel. Admilson (32) kreeg daarbij tbs met dwangverpleging.