Levenslang voor drie Drentse roofmoorden

16-03-2018

Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde twee adoptiebroers Admilson (33) en Marcos (32) gisteren tot een levenslange gevangenisstraf.

 

Leeuwarden. De adoptiebroers Admilson (33) en Marcos (32) R. uit Hoogeveen moeten levenslang de gevangenis in voor drie roofmoorden in Drenthe. Die straf legde het gerechtshof van Leeuwarden hun gisteren op. De veroordeling in hoger beroep was conform de eis van het Openbaar Ministerie. “De langst mogelijke gevangenisstraf is noodzakelijk”, meent het hof. “Er is geen ruimte voor een andere straf.” Een tijdelijke celstraf doet “onvoldoende recht aan de ernst van de feiten.” Levenslang is een “adequate vergelding”. “Het gemak waarmee verdachten in hun zoektocht naar financieel gewin meedogenloos hun slachtoffers hebben gedood is schokkend.” Ze hebben drie mensen “het meest fundamentele recht, namelijk het recht op leven” ontnomen.

Ex-militair Admilson en zijn jongere broer Marcos schoten in november 2012 op het Dwingelderveld een wandelaar (55) dood, die daar zijn hondjes uitliet. Ze waren op zoek naar een “rijk uitziend” persoon die ze konden beroven. Nog voor de man zijn pincode kon geven, werd hij in zijn rug geschoten. Diens lichaam verborgen ze in een greppel. In juli 2013 werd een echtpaar (beiden 77) in hun woning in Exloo overvallen, geboeid en gewurgd. Dit nadat de man eerst nog geld had moeten overmaken naar de daders en op de voicemail moest melden dat hij en zijn vrouw op vakantie waren. Beide delicten gebeurden volgens het hof na een zorgvuldige en “met militaire precisie” uitgevoerde voorbereiding. De dood van de drie slachtoffers heeft “onherstelbaar leed” veroorzaakt bij de nabestaanden, aldus het gerechtshof.

De verdediging pleitte eerder voor een gevangenisstraf met tbs. Zij vinden dat tbs de samenleving optimaal beschermt, omdat dan behandeling volgt. Maar het hof meent dat de deskundigen geen grond zagen voor een behandeling.

Advocaat Noortje Lut van Admilson sprak van “een keiharde toon in het arrest.” Lut en de advocaat van Marcos, Wim Anker, vinden dat het hof onvoldoende rekening heeft gehouden met de persoon en achtergrond van de verdachten en hun “uitzonderlijk jonge leeftijd”. Ze wezen er op dat vier deskundigen wel degelijk tbs hadden geadviseerd; alleen twee deskundigen van het Pieter Baan Centrum niet. Ook vonden ze het opmerkelijk dat beide broers dezelfde sanctie kregen opgelegd, terwijl hun aandeel significant anders was. De rechtbank van Assen legde Marcos in 2015 30 jaar celstraf op; Admilson kreeg 30 jaar en tbs. Levenslang vond de rechtbank toen op gespannen voet staan met het Europese Verdrag van de Rechten van de mens. Levenslang duurt in Nederland ook echt levenslang. De Hoge Raad bepaalde in december 2017 dat levenslang kan blijven worden opgelegd, omdat er een stelsel van herbeoordeling is. Na 25 jaar vindt een periodieke toetsing plaats die moet uitwijzen of een levenslanggestrafte in aanmerking komt voor een reïntegratietraject. Na 27 jaar volgt een herbeoordeling.

De partner van de vermoorde wandelaar, Ciska Postma, was opgelucht dat er levenslang is opgelegd aan de broers. “Ze verdienen het. Het belangrijkste is voor mij dat erkend is dat Berend doelbewust is vermoord en dat Marcos hier een even grote rol bij heeft gespeeld als Admilson.”